ĪNTOCMIREA ACTELOR DE STARE CIVILĂ PRIN TRANSCRIEREA CERTIFICATELOR/EXTRASELOR DE STARE CIVILĂ ELIBERATE DE AUTORITĂŢILE STRĂINE CETĂŢENILOR ROMĀNI

 

   

       Actele de stare civilă ale cetăţenilor romāni, īntocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare īn ţară numai dacă sunt transcrise īn registrele de stare civilă romāne.

     Cetăţeanul romān este obligat ca, īn termen de 6 luni de la īnregistrarea actului sau faptului de stare civilă la autorităţile străine respectiv de la data dobāndirii/redobāndirii cetăţeniei romāne, să solicite transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale competent/competentă ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale Romāniei.

     Transcrierea certificatelor/extraselor/extraselor multilingve de stare civilă se efectuează īn străinătate cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare de carieră, iar īn ţară cu APROBAREA primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu/ultimul domiciliu avut īn Romānia al titularului sau al solicitantului, după caz, şi cu AVIZUL CONFORM al Directorului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Bacău ( īn cazul īn care cererea de transcriere se depune la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/primăria din județul Bacău)/serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor al sectorului municipiului Bucureşti, iar refuzul acestora se motivează.

    Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve privind cetăţenii romāni care nu au avut niciodată domiciliul īn Romānia, cu excepţia celor care au redobāndit cetăţenia romānă sau cărora li s-a acordat cetăţenia romānă, īn temeiul prevederilor art. 10 şi 11 din Legea cetăţeniei romāne nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul conform al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, īn termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.

    Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetăţenii care au redobāndit sau cărora li s-a acordat cetăţenia romānă īn temeiul prevederilor art. 10 şi 11 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au avut niciodată domiciliul īn Romānia se face īn termen de 60 de zile de la depunerea cererii, după cum urmează:

a)    cu aprobarea primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti şi cu avizul conform al şefilor serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor ale sectoarelor municipiului Bucureşti;

b)   cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu AVIZUL CONFORM al Directorului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Bacău ( īn cazul īn care cererea se depune la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor a municipiului Bacău).

     Persoanele care au redobāndit sau cărora li s-a acordat cetăţenia romānă şi care au/au avut domiciliul īn Romānia depun cererea de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă la Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia/căreia se află:

a)    ultimul loc de domiciliu avut īn ţară, īnainte de pierderea cetăţeniei romāne;

b)   adresa imobilului īn care a locuit īnainte de dobāndirea cetăţeniei romāne, īnscrisă īn documentul eliberat de structura pentru imigrări;

c)    domiciliul stabilit după redobāndirea cetăţeniei romāne īn temeiul prevederilor art. 10 şi 11 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; īn cazul īn care persoanele deţin paşaport īn care este menţionat domiciliul din străinătate, competenţa aparţine Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

    Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetăţenii care au redobāndit sau cărora li s-a acordat cetăţenia romānă se face īn termen de 90 de zile de la depunerea cererii, cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice ori ai oficiilor consulare de carieră ale Romāniei, acreditate să exercite funcţii  consulare īn statul īn care actele sau faptele de stare civilă s-au produs şi s-au īnregistrat īn prealabil la autoritatea locală competentă.

 

        Cererea de transcriere se face īn nume propriu sau prin īmputernicit cu procură specială, autentificată .

       Pentru minorii  care nu au īmplinit vārsta de 14 ani transcrierea  certificatelor/extraselor de naștere se solicită de unul dintre părinți sau, după caz, de tutore, īn nume propriu ori prin īmputernicit cu procură specială autentificată; minorii īn vārstă de peste 14 ani solicită  transcrierea certificatelor de naștere īn nume propriu ori prin īmputernicit cu procură specială, autentificată, asistați de unul dintre părinți, sau, după caz, de tutore. Pentru persoanele care nu au īmplinit vārsta de 18 ani, ai căror părinți au domiciliul īn străinătate, cererea de transcriere a certificatelor/extraselor de naștere se soluționează de S.P.C.L.E.P./primăria ultimului loc de domiciliu avut de părinți īn Romānia , iar īn cazul īn care au avut domicilii diferite , de S.P.C.L.E.P. sau primăria de la ultimul domiciliu al unuia dintre părinți.

       Pentru cetățenii romāni cu vārsta peste 18 ani, ai căror părinți au avut domiciliul īn Romānia pe perioada minorității cererea de transcriere se soluționează de S.P.C.L.E.P. sau primăria de la locul de domiciliu al părinților, iar dacă aceștia nu au avut domiciliul īn Romānia sau titularul se legitimează cu document eliberat de autoritățile străine, de Direcția de Stare Civilă a Sectorului 1 București.

     Īn cazul transcrierii certificatului de căsătorie, cererea se soluționează de S.P.C.L.E. / sau primăria de la domiciliul comun al soților, iar dacă soții au domicilii diferite īn țară, la oricare dintre cele două primării pe raza cărora aceștia au domiciliul.

    Īn cazul transcrierii certificatului/exrasului de deces, cererea se soluționează fie de S.P.C.L.E.P. sau primăria locului de domiciliu al solicitantului, fie de S.P.C.L.E.P. sau primăria ultimului loc de domiciliu avut īn țară de de către persoana decedată.

        Cererea de transcriere este īnsoțită de certificatul sau extrasul de stare civilă eliberat de autoritățile străine, īn original, fotocopie și traducere legalizată, precum și, după caz, de următoarele documente:

a)    certificatele de naștere și de căsătorie, actul de identitate sau pașaportul, după caz;

b)   declarații notariale, din partea ambilor soți, dacă sunt cetățeni romāni, sau numai a soțului, cetățean romān, cu privire la numele purtat după căsătorie, īn situația īn care īn certificatul/extrasul de căsătorie procurat din străinătate nu se face referire la numele soților după căsătorie;

c)    declarație din partea părintelui care solicită transcrierea certificatului de naștere al copilului, īn cazul īn care părinții au domicilii diferite;

d) declarație din partea titularului actului sau a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris.

             

    Certificatele de naştere/extrasele de naştere/extrasele multilingve ale actelor de naştere emise de autorităţile străine, prin care s-a stabilit o altă filiaţie decāt cea prevăzută de legea romānă, se transcriu īn registrele de stare civilă cu aplicarea dispoziţiilor art. 414 alin. (1) şi art. 449 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare.

     Potrivit art. 414 din Codul civil Copilul născut sau conceput īn timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei. Paternitatea poate fi tăgăduită , dacă este cu neputință ca soțul mamei să fie tatăl copilului..

     Este interzisă transcrierea certificatelor de stare civilă/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve al actelor de stare civilă emise de autorităţile străine privind căsătoria dintre persoane de acelaşi sex ori a parteneriatelor civile īncheiate sau contractate īn străinătate.